fbpx

Blijf op de hoogte via:

Leestijd: 6 minuten

Creativiteit is iets nieuws zien, vinden of maken. Alleen komen we soms op een punt in ons leven waarin we niets nieuws kunnen bedenken. We zijn constant op zoek naar vernieuwing binnen ons werkveld. Hoe zorg je er dan voor dat je niet dichtklapt en jezelf zo creatief mogelijk houdt? Lees dan snel verder want ik geef jou 10 tips om creatiever te worden in je werk.

10 tips om creatiever te worden in je werk:

creatiever worden

Tip 1: Schrijf plotselinge ideeën op.

Misschien herken je het wel: Je bent onderweg, in de douche of aan het koken en opeens schiet het te binnen! Een super goed idee waar je leuk mee kunt sparren, maar uiteindelijk vergeet er iets mee te doen. Super zonde… Maar het overkomt ons allemaal wel eens. Mijn tip naar jou is dan ook om zulke ideeën direct te gaan noteren in een mindmap, telefoon of kladblok. Nieuwe ideeën komen vooral onder bepaalde omstandigheden naar boven. Wat creatieve mensen onderscheidt van de normale mens is dat ze aandacht schenken aan de ideeën die naar boven komen en daardoor met verrassende plannen aan de haal gaan.

Tip 2: Reorganiseer je werkplek.

Vaak kan het zo zijn dat de ruimte waarin jij werkt toe is aan verandering. Er kunnen bepaalde stoorzenders aanwezig zijn zoals een: overvolle tafel, postbakjes, telefoons en andere spullen die jou afleiden. Begin dan met het re-organiseren van je werkplek. Creëer een ruimte waarin je constant wordt omgeven door nieuwe prikkels, indelingen en spullen. Hiermee geef jij je brein nieuwe impulsen waarmee het je creativiteit intens verhoogt. Dus geneer je niet en verschuif wat meubilair. Je zult merken dat dit groot effect zal hebben op jouw creativiteit.

Tip 3: Verbreed je kennis.

Kennis is een belangrijk wapen om jezelf te ontwikkelen. Des te meer je weet en kan, des te meer je ook creatiever wordt. We zijn vaak geneigd ons te gaan verdiepen in een beperkt vlak. Toch is het beter als jij je kennis verbreed en van andere sectoren meer gaat afweten. Je kunt op nieuwe werkwijzen komen, oplossingen en verbeteringen! Kennis is echt een power tool om creatiever te worden in je werk. Lees boeken, volg webinars, praat met onbekende mensen en volg eens een cursus. Je zult merken dat je onbewust steeds meer kennis vergaard en creatiever wordt met het bedenken van nieuwe innovaties binnen je werk.

Tip 4: Lateraal denken

Lateraal denken is het bewust worden van het feit dat er meerdere wegen leiden naar Rome. Met andere woorden: Je hoeft niet punt A te volgen om naar punt B te gaan. Er bestaan ook zijwegen die er alsnog voor zorgen dat je bij punt B eindigt. Lateraal denken is een methode dat is bedacht door Edward de Bono. Een bekende psycholoog die meerdere personen heeft geholpen om zo creatief mogelijk te worden. Nu denk je vast: ‘Hoe ga ik lateraal denken?’ Hieronder zal ik het uitleggen.

Formuleer een probleem of situatie anders. Stel dat je tegen een probleem aanloopt waarin jouw product niet lekker verkoopt in de markt. In plaats van te zeggen dat je producten niet verkopen, zou je ook kunnen zeggen dat jouw product niet onderscheidend genoeg is. Hiermee creëer je gelijk een doorgang naar de volgende vraag waarin je jezelf kan afvragen hoe je dat gaat oplossen. Door een probleem te herdefiniëren komen vele oplossing richten aan bod en kun je brainstormen.

Herformuleer een uitdaging. Stel jezelf constant de vraag bij iedere normale handeling die je doet: ‘ Waarom doe ik het op deze manier en wat gebeurd er als ik dat niet toepas?’ Je zult zien dat je je brein uitdaagt om op een andere manier te denken waardoor je creatiever in je werk gaat zijn.

Provoceer een situatie op je werk door te zeggen wat eigenlijk niet kan. Als gevolg probeer je zoveel mogelijk associaties te bedenken bij het provocerende onderdeel en die te gebruiken op nieuwe inzichten binnen je werkvlak.

Lateraal denken

Tip 5: Daag jezelf uit.

Begin jezelf open vragen te stellen. Je dwingt jezelf als het ware om zoveel mogelijk informatie te vertellen over het bepaalde onderwerp. Je zet je brein aan het werk om te denken over verfrissende ideeën die je kunt gaan gebruiken voor je probleemstelling. Een voorbeeld hiervan is om woorden te gebruiken als ‘wat’, ’wie’, ’wanneer’, ’waar’, ’hoe’. Door deze woorden te gebruiken begin je in jezelf al situaties te schetsen. Een voorbeeld zin kan zijn: ‘ Hoe zet ik mijn product of dienst in de markt?’

Je merkt al wel dat je onbewust al ging nadenken over deze vraag. Hierdoor ben je dus al creatief bezig en kom je tot nieuwe inzichten.

Tip 6: Bedenk dagelijks 10 ideeën om op te schrijven.

Uit het boek: ‘Become An Idea Machine: Because Ideas Are The Currency Of The 21st Century’ van Claudia Altucher, wordt er erg de nadruk gelegd op het schrijven van 10 ideeën rondom een bepaald thema. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

Voor de komende periode wil ik 10 marketingstrategie bedenken.

10 strategieën bedenken voor het optimaliseren van mijn merk

10 pagina’s op mijn website optimaliseren.

Door dit dagelijks te gaan toepassen zul je jezelf trainen. Je brein begint letterlijk overal oplossingen te zien. Dat is uiteindelijk waar je naar streeft en dus ook wilt bereiken. Je bent op een gegeven moment niet te houden, inspiratie zie je overal en begin je creatiever te worden in je werk.

Tip 7: mediteer

Mediteren is misschien in eerste instantie niet je eerste keuze, maar geef het eens een kans. Zoek op YouTube naar meditatiesessies die thèta golven bevatten. Je begint je gedachten vrij te laten wat het ‘divergent denken’ stimuleert. Dat betekent niets meer dan de generatie van nieuwe ideeën. Als jij je gedachten vrij laat, wordt je op een gegeven moment bewust van wat voor gedachten erin je rondspelen. Je neemt waar wat belangrijk is en je onderbewustzijn zal er mee aan de haal gaan. Na een onderzoek van de Leidse universiteit is ook gebleken dat regelmatige meditatie de cognitieve vaardigheden intens bevorderen. Dat is nodig om creatief te denken en te blijven.

mediteren voor creativiteit

Tip 8: Analogisch denken

Dit gaat over de overeenkomst tussen twee zaken. Je pakt een vel papier en schrijft in het midden een onderwerp. Laten we zeggen dat het in dit geval ‘Marketing’ is. dan zijn de stappen als volgt:

Je schrijft 10 (of meer) woorden die het woord marketing bij je oproept.

Gebruik 1 van de 10 (of meer) woorden als inspiratiebron voor het oplossen van je probleem.

Door de analoog aan te houden bij het onderwerp, creëer je een matrix waarin je constant inspiratiebronnen kunt testen om te kijken welke ideeën er in je opkomen. Je leert beseffen dat een naam maar een etiket is voor een ruimere categorie. Hierdoor kun je uiteindelijk de doorstart maken naar het trainen van je creatieve brein.

Tip 9: Mindmappen

Mindmappen is hersengymnastiek. Je brengt letterlijk in kaart wat voor situaties rondspelen bij een onderwerp. Mindmappen is tegenwoordig een handig middel om je gedachtes te ordenen bij een bepaald onderwerp. Het is een creatieve manier van aantekeningen maken, informatie ordenen en tot nieuwe inzichten komen. Pak pen en papier en beeld je een onderwerp in. Het onderwerp staat centraal in een mindmap. Daaromheen teken je alle associaties die bij het onderwerp horen en vervolgens kom je tot vertakkingen binnen de associaties. Ook daar kun je weer informatie toevoegen en tot nieuwe ideeën komen. Kortom: je brengt met mindmappen letterlijk in kaart wat er allemaal door je hoofd speelt en vertaald dat op papier door middel van je creatieve zelfbewustzijn.

Tip 10: Omring jezelf met de juiste personen.

Ik denk dat ik niet veel woorden hoef vuil te maken over deze tip. Het is belangrijk dat je weet dat jouw persoonlijke omgeving voor een groot gedeelte invloed heeft op jouw creativiteit. Zorg er dan ook voor dat je de juiste mensen om jezelf verzamelt die het beste uit jou halen. Mocht er eens een besef moment komen dat je omgeving eigenlijk totaal niet stimulerend is, dan weet je waar het aan ligt. 

Dit waren de 10 tips om creatiever te worden in je werk!

Dit zijn naar mijn mening de 10 beste tips om creatiever te worden in je werk. Creativiteit is een belangrijk element om te beheersen voor jou als ondernemer. Ontwikkel je creativiteit orgaan en pluk de vruchten er van af! Dit is een belangrijk onderdeel hoe jij je werk en prive in balans kunt krijgen.

ebook-4yourbrand

Meer rendement halen uit jouw website?

Alle kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan heb ik verwerkt tot een e-book waarin ik de belangrijkste aspecten van een winstgevende website bij langs ga. Heb jij hem al gelezen? 

Zoek zelf een onderwerp en leer hier alles over in de kennisbank van 4yourbrand!

Volg 4yourbrand op:

Start gesprek
1
Heb je vragen?
Kom direct in contact
Hey Hallo! 👋 Wij zijn bereikbaar via WhatsApp! Waar kunnen wij jou mee verder helpen? 🚀

Meer rendement uit jouw website halen? Ik heb hier meer dan 50 praktische tips voor je!