fbpx

Blijf op de hoogte via:

Leestijd: 6 minuten

In deze onrustige tijden hebben we veel aan ons hoofd. Ons privéleven eist nu veel aandacht, je bedrijf heeft te maken met een nieuwe situatie, businessmodellen moeten veranderd worden en ga zo maar door. Kortom: we moeten prioriteiten stellen. Daar zijn we het over eens toch? Als je tijd effectief wilt benutten is de 80/20 regel een handige methode om te gaan toepassen in je leven. Benieuwd waarom en hoe je dat kan toepassen? Lees dan snel verder.

Vilfredo Pareto

Voor wij beginnen waarom een 80/20 regel essentieel is in het bedrijfsleven, geef ik je wat achtergrond informatie over hoe deze stelling is ontstaan. Vilfredo Pareto is een van de meest beroemde economen ter wereld. hij constateerde dat 20% van de bevolking 80% van het vermogen in Italië bezat. Deze 80-20-regel is later op veel andere zaken toegepast. 

Prioriteiten stellen

We doen door de dag heen veel dingen die niet direct resultaat opleveren. Je kunt denken aan het controleren en beantwoorden van mails, administratie of social media activiteiten. Voor je gevoel heb je dan bijzonder effectieve werkdagen gehad, maar in hoeverre is dat effectief geweest? Je bent natuurlijk continu bezig geweest, maar als je dan beseft dat het vaak zo is dat 80% van je uiteindelijke resultaten voortkomt uit 20% van je werkzaamheden. Gaat hier niet iets mis?

In dit geval kun je wel bedenken dat het misschien beter is dat je prioriteiten gaat stellen. In plaats van veel tijd verloren te laten gaan aan tijdrovende activiteiten die weinig opleveren, kun je nadenken waar jij je beter op kan focussen. Denk dan in de kern van de 80/20 regel. Prioriteer zaken met hoge impact. Met andere woorden: wat levert mij het meest op? Dat kun je voor jezelf bepalen. Je kunt denken aan het optimaliseren van je website, beter gevonden worden op Google of andere dingen. Of simpel weg bezig zijn voor je klanten. Kijk dus goed naar je eigen werkzaamheden.

Vraag jezelf goed af: leveren alle taken waar ik nu mee bezig ben echt resultaat op? 

Je zou in zo’n geval er voor kunnen kiezen om de kleine taken uit te besteden. Als je je tijd wilt besparen en ervoor wilt zorgen dat je de rollen op zowel financieel en zakelijk vlak verbetert, zal je de 80/20 regel op een andere manier moeten toepassen. Weet aan welke taken jij aandacht moet schenken, zodat je jouw focus compleet kan toepassen op de projecten die jouw tijd echt waard zijn.

Als jij je het kan permitteren om alle overige kleine taken te gaan laten uitbesteden, doe dat dan ook meteen. Iedere ondernemer heeft taken die ontzettend veel tijd vragen en totaal niet efficiënt zijn op elk vlak in je leven. Wat kun je dan het beste doen? Juist, uitbesteden.

Uitbesteden

80/20 regel

Zoals ik hierboven al had aangegeven heeft iedere ondernemer te maken met langdurige taken die totaal niet efficiënt meewerken. Denk aan Btw-aangifte of regelmatig advertenties draaien. Is dat echt jouw aandacht waard? Wellicht, wellicht niet. Het is maar wat je als prioriteit ziet. Door bepaalde taken te laten uitbesteden kun jij je goed focussen op de taken die het meest opleveren. 

Je geeft een externe partij de opdracht om taken voor jou te gaan uitvoeren. Als we dat tegenover de stelling van Pareto leggen is dit de ideale manier van werken. Maar let wel dat je scherp moet zijn op de volgende dingen:

 • Kies de juiste persoon/bedrijf waarmee je in zee gaat
 • Doe een leveranciersonderzoek
 •  Kijk wat voor kosten je gaat maken

Er zijn namelijk talloze ondernemers die zichzelf profileren als de juiste persoon voor het laten uitbesteden van je werk. Toch zijn er genoeg ondernemers waarvan het blijkt dat ze hun zegje helemaal niet kunnen waarmaken. Kom persoonlijk in contact met een paar en vergelijk de kwaliteiten, kosten en andere voor- en nadelen. Maak op basis van alle informatie een inschatting over wie jij het best kan uitkiezen voor het laten uitbesteden van je werk.

Ook 4yourbrand werkt veel op basis van partnerschappen.

Houd je niet bezig met zaken die niets opleveren

Klinkt misschien logisch, maar toch doen we het vaak. Kijk naar je huidige werkdag. Wanneer bepaalde taken veel tijd consumeren maar weinig opleveren moet je jezelf echt gaan afvragen of bepaalde taken nog wel relevant zijn. Schrap taken die veel van je eisen en niets opleveren. 

Monitor jouw eigen werkweek en maak aan de hand van jouw eigen werkweek een tijdframe. Kijk wanneer jij het minst effectief bent geweest en wat het jou oplevert. Je zult zien dat je veel meer tijd kan spenderen aan alle belangrijke taken die veel meer voor jou opleveren. Zo leer je ook meer over jezelf. Je ziet precies wanneer jij het effectiefst werkt. Deel hier jouw belangrijkste taken op in. Zo kun je jouw waardevolle tijd goed indelen op alle prioriteiten die je voor jezelf hebt gesteld. 

Het kan zijn dat je misschien opmerkt dat je teveel op je telefoon zit of uren spendeert aan het lezen van jouw mails. Zorg er dan voor dat je juist nu onderscheidt maakt in waar je je tijd in wilt spenderen. Kwaliteit boven kwantiteit.

De Pareto business lifestyle

Onthoud dus dat in de meeste gevallen de pareto principe wordt gebruikt met de wetenschap dat 80% van de uitkomsten vaak wordt veroorzaakt door 20% van de oorzaken. Er zijn talloze ondernemers die de 80/20 regel al toepassen in hun leven, maar in deze roerige tijden van COVID, is het nog belangrijker geworden dan eerst. Elke prioriteit die van hoge waarde is voor jou moet je mee aan de slag. 

Het klinkt allemaal zo makkelijk, maar hoe pas je dit nu toen in je business life? Vraag jezelf 2 dingen af:

 • Welke 20% van de handelingen die jij verricht zorgen voor 80% van mijn gewenste resultaten?
 • Welke 20% van mijn inspanningen zorgen voor 80% problemen?

Zoals ik al eerder had aangegeven is het dus handig als je jezelf voor een week gaat monitoren. Hieruit kun je de bovenstaande vragen direct mee beantwoorden. Wat er daarna gebeurd is het volgende: 

 • Je productiviteit gaat flink omhoog
 • Ook kun je meer omzet genereren 
 • Tevens identificeer je veel sneller problemen 
 • Je kunt je aandacht volledig schenken aan de customer journey
 • Je houd meer tijd over 

Vergeet niet dat we in een modern tijdperk leven en veel functies kunnen laten automatiseren zonder dat we het werk hoeven te laten uitbesteden. Onderzoek naar software die essentieel voor jouw onderneming kan zijn. Je kunt denken aan een automatische chatbot of mailingsysteem. Dit soort systemen nemen ook al handen vol werk van je af waardoor je meer tijd over hebt voor je overige 20% belangrijke taken. De 80/20 regel van Pareto stelt je in staat om je focus te verleggen naar de onderdelen die de grootste impact maken op een einddoel en dus ook resultaat behalen. De meeste ondernemers gebruiken de 80/20 regel om alle activiteiten die van groot belang zijn, prioriteit aan wordt gegeven en bijdraagt aan het succes van het bedrijf. 

Belangrijke suggesties

80/20 regel

Wil je nog dieper ingaan op de belangrijkste personen, producten, services of andere dingen die veel waarde genereren? Overweeg dan het volgende:

 • Pas een 80/20 research toe op al je producten, online marketing campagnes, klanten en sales.
 • Onderzoek 80% van de inefficiënte problemen die je hebt ondervonden en kijk of je die kunt optimaliseren totdat het probleem is opgelost 

Conclusie

Efficiënt werken is dus niet altijd lastig. Het is een kwestie van de juiste afwegingen maken omtrent de 80/20 regel. Als je de 80/20 regel gebruikt dwing jij jezelf als het ware om kritisch te gaan kijken naar jouw dagbesteding. Identificeer wat voor jou werkt en identificeer wat niets oplevert. Maak de juiste afwegingen en beslis wat waardevol is.

Onthoud ook dat 20% van je klanten vaak zorgt voor 80% van je omzet. Vergeet dat niet en behandel deze klanten goed! 

Als je op deze manier naar jezelf, je eigen onderneming en werk gaat kijken zul je zien dat je veel meer tijd en energie overhoudt aan jezelf. Los daarvan geniet je ook nog van beter resultaat. Dus wacht niet te lang en probeer de 80/20 regel eens op jezelf toe te passen. En wellicht komen daar leuke bronnen van informatie naar boven. Klinkt als een strak plan, niet?

ebook-4yourbrand

Meer rendement halen uit jouw website?

Alle kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan heb ik verwerkt tot een e-book waarin ik de belangrijkste aspecten van een winstgevende website bij langs ga. Heb jij hem al gelezen? 

Zoek zelf een onderwerp en leer hier alles over in de kennisbank van 4yourbrand!

Volg 4yourbrand op:

Start gesprek
1
Heb je vragen?
Kom direct in contact
Hey Hallo! 👋 Wij zijn bereikbaar via WhatsApp! Waar kunnen wij jou mee verder helpen? 🚀

Meer rendement uit jouw website halen? Ik heb hier meer dan 50 praktische tips voor je!