fbpx

Blijf op de hoogte via:

Leestijd: 6 minuten

Tegenwoordig zijn er veel ondernemers die tegen hetzelfde probleem aanlopen: je bedrijf begint te lopen, klanten komen binnen en jij begint het wat drukker te krijgen. Dan is het natuurlijk wel heel fijn als jij bepaalde zaken kan uitbesteden, toch? Maar hoe stel je een goed team samen?

Nieuwe manier van werken

We leven in 2020. Werknemers van 9 tot 5 op achter hetzelfde bureau laten zitten is niet meer van deze tijd. Dit komt door het volgende:

  • Mensen houden van hun vrijheid
  • Mensen werken doelgerichter
  • Mensen worden zelfstandiger
  • Mensen ontwikkelen nieuwe vaardigheden

Mensen worden steeds zelfstandiger. Al helemaal in deze tijd. Het Coronavirus heeft onze manier van werken helemaal omgegooid. Thuiswerken is het nieuwe ding. Mensen houden van hun vrijheid en flexibiliteit. Ze zoeken nieuwe mogelijkheden en hebben geen zin meer om 40 uur per week op dezelfde werkplek te zitten.

Dit geldt ook voor de werkgevers. Voor hun is het lastig om een werknemer 40 uur per week productief te houden met specifieke taken. De ene maand is het nou eenmaal drukker dan de ander. Je wilt geen geld weggooien, dus gaan ze opzoek naar parttimers en/of flexwerkers. Hier gaan we later in dit blog dieper op in.

Wat jouw manier van aanpak ook is. Laten we voor nu eerst eens even inzoomen op een aantal belangrijke punten die jij zeker aandacht zult moeten geven wanneer jij een goed team wilt gaan samenstellen.

Definieer het doel

Bekijk eerst voor jezelf wat jij precies wilt veranderen. Definieer in eerste instantie het doel van je toekomstige team, bepaal dan welke rollen er vrij komen binnen dit doel. Als je voor jezelf een duidelijk en motiverend doel hebt, creëer je niet alleen voor jezelf, maar ook voor potentiële collega’s een extra bron van positiviteit en creativiteit. Je geeft mensen een inzicht van de richting waar je heen wilt gaan met je bedrijf. Het is de ideale fundering voor een succesvolle samenwerking met je team.

Hoe stel je een goed team samen?

Luister naar de visie en motivatie van een persoon

Luister naar alle personen die zich aanmelden voor een plek bij jouw team. Niet iedereen sluit aan op jouw visie. Zoek daarom ook mensen die zichzelf kunnen identificeren met jouw manier van aanpak. Uiteindelijk zorgen personen die dezelfde visie omarmen voor het beste resultaat. Die personen zijn extra gemotiveerd om aan het gemeenschappelijke doel te werken, waardoor jouw team optimaal presteert. Kies de personen die de juiste vaardigheden, capaciteit en intensiteit beheersen zodat die elkaar aanvullen op de juiste manier. Dit creëert een echte teamspirit. Het komt echt neer op passie. Alle factoren die net genoemd zijn behoren automatisch tot het begrip ‘passie’ en dat is wat je terug wilt zien bij het selecteren van een nieuwe compagnon.

Spreek verwachtingen uit

Maak duidelijk aan de personen wat er van hun verwacht wordt. Beslis zelf op wat voor manier je dat wilt doen. Is het beter om een open en transparante manier van communiceren te gebruiken? Doe dat dan. Is het beter om op een gesloten en directe manier te communiceren, dan doe dat! Het gaat erom dat je jouw team duidelijk maakt wat er verwacht wordt en waar ze op kunnen rekenen. Je moet erom denken dat het gedrag van ieder persoon dat in je team zit passend is zodat er geen conflicten ontstaan. Dit creëer je door in het begin duidelijke normen op te stellen. Nadat je duidelijk hebt gemaakt aan mensen wat er van hun verwacht wordt, kun je gelijk monitoren door hun reacties of zij daadwerkelijk een toevoeging zijn voor je bedrijf.

Zoek mensen die taken kunnen opvullen waarin jij minder goed in bent.

Dit is in mijn optiek de meest cruciale tip die wij kunnen geven. Hoe mooi is het als jij samenwerkt met personen die getalenteerd zijn in taken waar jij minder goed in bent? Het scheelt je hartstikke veel tijd, moeite en energie. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alles aan een team over te laten maar dat zullen we niet aanbevelen. Als jij wilt dat je een succesvol team tot je beschikking hebt, zul je goed moeten kunnen samenwerken. Het is niet alleen verfrissend voor jou om met nieuwe mensen te gaan samenwerken, je leert er ook veel van. Met name over de taken die jij niet goed beheerst. Je hoeft er niet dagen lang mee aan de slag te gaan maar met simpele gesprekken leer je beetje bij beetje steeds meer.

Alle tijd die je nu bespaart op taken waar jij niet meer hoeft om te kijken, kun je weer gebruiken voor nieuwe innovaties, ideeën en afspraken. Kortom: je hebt meer adem ruimte! Neem dus ook echt van mij aan dat je voornamelijk die posities wilt vullen bij het samenstellen van je team, zodat jij je kan focussen op wat echt van belang is voor jou.

Evalueer

Evalueren is het meest krachtige moment om te gaan toepassen binnen je team. Dat is belangrijk om te doen, zodat je weet hoe je team samengesteld is op dat moment. Kijk wat er goed gaat tijdens de samenwerking en kijk wat er beter kan. Door dit regelmatig te gaan doen kun je jezelf en je team al voorbereidingen op wat aanpassingen, zodat het gezamenlijke doel beter bereikt kan worden. Monitor het moraal ten zeerste en evalueer ook op dat vlak als er wat beter kan. Uiteindelijk is het teammoraal zeer belangrijk als je wilt dat je team gaat slagen. Tijdens evaluaties kun je voor jezelf ook bepalen of jij sommige partners toch niet geschikt genoeg vindt en kun je voor jezelf bepalen of je nog vertrouwen in hen hebt.

Zie niet alleen ‘business’ maar ook ‘life’

Met dit kopje doelen we op het volgende: als je besluit mensen te zoeken die met jou zouden willen samenwerken, zorg er dan voor dat het personen zijn die niet alleen op een business niveau met jou zijn. Het is ontzettend fijn als jij met eenieder van je team een sterke relatie opbouwt. Hoe je een team samenstelt is heel belangrijk, zowel persoonlijk als zakelijk is het een enorme stimulans als jullie een hechte band met elkaar vormen. Het is een moraal booster, maar ook een stukje ‘part of life’ wat belangrijk is voor jouw eigen ontwikkeling.

Diversiteit

Het klinkt misschien heel cliché, maar diversiteit is ook een belangrijk onderdeel voor het creëren van een succesvol team. Want zeg nou eerlijk, hoe stel je een team samen dat bestaat uit mensen van soortgelijke kwaliteiten? Dat zou voor eentonigheid zorgen in elk aspect. Kijk verder. Let op levenservaring, culturen, vaardigheden en verschillende denkprocessen. Zodra jouw team een positieve werkcultuur heeft gebouwd, zal het team ongetwijfeld succesvol zijn. Win win.. Toch? 

hoe stel je een team samen

Virtual team

Je hoeft natuurlijk niet perse opzoek te zijn naar vaste werknemers of een heel team. Wellicht heb jij geen vaste werkplek waar jij mensen aan het werk kan zetten, maar kan jij toch wel wat hulp gebruiken. De mogelijkheden zijn enorm. Er zijn ontelbaar veel ZZP’er, flexwerkers, studenten en bedrijven die openstaan voor samenwerking. Een virtual team houdt in dat je een samenwerking aangaat met een of meerdere specifieke personen of bedrijven. Deze mensen schakel jij alleen in wanneer dit nodig is. Op deze manier help je elkaar verder en loop je niet onnodig in de kosten. Ook 4yourbrand werkt voor een groot deel met een virtual team. Tijdelijke of parttime ondersteuning is enorm belangrijk om verder te groeien. Dit kan zelfs op afstand. Het internet maakt alles mogelijk. Videobellen via Zoom, overleggen via Whatsapp en ga zo maar door.

Conclusie

Denk goed na over waar jij staat met je bedrijf. Een team samenstellen is niet niks. Het levert je wel veel nieuwe ervaringen op. Alle tips die wij hier delen zijn stuk voor stuk kernonderwerpen die je zeker in overweging zou moeten nemen als jij een team wilt gaan vormen. Denk niet alleen op zakelijk niveau, maar ook op persoonlijk vlak. Uiteindelijk kennen we allemaal het gezegde: “teamwork makes the dream work!”

ebook-4yourbrand

Meer rendement halen uit jouw website?

Alle kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan heb ik verwerkt tot een e-book waarin ik de belangrijkste aspecten van een winstgevende website bij langs ga. Heb jij hem al gelezen? 

Zoek zelf een onderwerp en leer hier alles over in de kennisbank van 4yourbrand!

Volg 4yourbrand op:

Start gesprek
1
Heb je vragen?
Kom direct in contact
Hey Hallo! 👋 Wij zijn bereikbaar via WhatsApp! Waar kunnen wij jou mee verder helpen? 🚀

Meer rendement uit jouw website halen? Ik heb hier meer dan 50 praktische tips voor je!