fbpx

Blijf op de hoogte via:

Leestijd: 4 minuten

In ons leven komt er nogal veel op ons af. We leggen veel te veel op ons bordje en hebben achteraf soms helemaal geen zin in taken waar we toch ‘ja’ op hebben gezegd. De kracht van het nee zeggen wordt aardig onderschat. Ik zal je uitleggen hoe je hier beter mee om kunt gaan als ondernemer in zowel je zakelijke- als privé leven!

Bij het woordje ‘nee’ denken we gelijk slecht over te komen bij een persoon. We zijn bang dat we niet meer leuk gevonden worden, en dus ook een slecht beeld van jezelf neerzet. In de podcast van Bas Bults & Jorrick Wieten vertellen deze twee mannen in nog geen 15 minuten waarom nee zeggen, zo belangrijk is. Ik heb hier wat mooie punten uitgehaald. Je kunt na het lezen van dit blog de podcast ook zelf terug luisteren, deze kun je onderaan vinden.

Waarom zou jij nee moeten durven zeggen?

Jij bent druk bezig met het runnen van je leven en bedrijf. Er is genoeg te doen en toch komen er eigenlijk altijd wel mensen op je pad die jou om hulp vragen voor van alles en nog wat. We kennen het allemaal wel. Bijna altijd zeggen we wel ja, terwijl je daar eigenlijk totaal geen zin in hebt. Toch doen we het, maar waarom? Ik zal de twee grootse redenen even uitlichten:

• Sociale druk
• Angst

Sociale druk is misschien wel (in mijn optiek) de grootste factor die ervoor zorgt dat jij uiteindelijk wel weer ja zegt. Je wilt niet dat mensen over een bepaalde manier over je gaan denken, aangezien je vanuit sociaal oogpunt altijd het beste met je medemens voor wil hebben. Voor zowel je privé omgeving als zakelijke omgeving is de sociale druk wel degelijk aanwezig. Je wilt niet je familie teleurstellen als ze jou uitnodigen voor een verjaardag, je wilt ook niet dat je een potentiële klant teleurstelt & dus ook een mogelijke kans laat liggen.

De kracht van nee zeggen

‘Het nee zeggen tegen de ander is soms ja zeggen tegen jezelf.’

– Bas Bults & Jorric Wieten

Door bewust & onbewust bezig te zijn met het helpen van anderen, vergeet je voor jezelf tijd vrij te maken. Dat kleine beetje tijd dat je voor jezelf investeert om even op je telefoon of ander device te zitten is dan ook geen rust. Je denkt misschien dat dit een vorm van rust is, maar in feite registreert jouw brein dit gewoon als WERK! Dus eigenlijk rust je helemaal niet.

Jouw lichaam vergelijken met een machine

Je kan jouw lichaam vergelijken met een machine. Een machine heeft namelijk een accu die opgeladen moet worden. Gebeurt dat niet, zal de machine steeds minder productief worden totdat er geen energie meer over is. Als gevolg van een lege accu zal de machine niet meer kunnen werken. Hetzelfde geldt voor jou! Zolang jij niet de tijd neemt om op te laden, zal je niet tot je volle potentie kunnen werken.

Warren Buffet: "Durf nee te zeggen"

“Je lichaam is vergelijkbaar met een accu. Als je geen stekker gebruikt om de accu op te laden, zul je nooit naar potentie werken.”

– Warren Buffet

Angst is nog een factor die erg bepalend is of je ervoor kiest om ja of nee te zeggen. We zijn erg bang dat we niet leuk gevonden worden, als egoïstisch gezien worden en vooral bang zijn om voortaan afgewezen te worden. Maar dat is helemaal niet zo. Vaak hebben we het idee dat we direct moeten reageren, terwijl er niets mis is met het uitstellen van reactie. Aan het einde van de dag zul jij de keuze moeten maken, en zal de persoon in kwestie het geduld moeten hebben om te horen wat jouw beslissing is!

Hoe kunnen we leren om nee te zeggen?

Eerst wil ik duidelijk maken dat als we leren nee te zeggen tegen anderen, je grenzen begint te stellen. Dat is belangrijk zodat je meer voor jezelf zorgt en dus ook je eigen waarde veel meer gaat inzien. Daag jezelf eens uit! De heren van de podcast geven ook aan dat je jezelf eens meer gaat uitdagen. En de uitdaging gaat als volgt:

Zeg alleen JA op situaties die je echt moet doen.

Zeg alleen JA op dingen die echt dringend zijn, dus dingen die je niet per definitie overhalen om het toch te doen.

En zeg alleen JA op dingen die alleen jij kan doen.

Kortom: zeg alleen maar ja op de dingen waar je enthousiast van wordt en energie van krijgt.

De reden waarom je deze challenge zou kunnen doen is simpel. Je krijgt weer de tijd om te ontwikkelen. Doen waar jij zin in hebt om ervoor te zorgen dat je je persoonlijke groei weer bevordert. Je kunt weer opladen en verder groeien!

Beluister hieronder de podcast van de jongens van online domineren:

ebook-4yourbrand

Meer rendement halen uit jouw website?

Alle kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan heb ik verwerkt tot een e-book waarin ik de belangrijkste aspecten van een winstgevende website bij langs ga. Heb jij hem al gelezen? 

Zoek zelf een onderwerp en leer hier alles over in de kennisbank van 4yourbrand!

Volg 4yourbrand op:

Start gesprek
1
Heb je vragen?
Kom direct in contact
Hey Hallo! 👋 Wij zijn bereikbaar via WhatsApp! Waar kunnen wij jou mee verder helpen? 🚀

Meer rendement uit jouw website halen? Ik heb hier meer dan 50 praktische tips voor je!