fbpx

Blijf op de hoogte via:

Leestijd: 5 minuten

Deze gids in zes stappen helpt jou bij het opzetten van een spreadsheat waarin jij jouw ROI voor SEO kunt berekenen op basis van de volumegegevens van zoekwoorden. ROI staat voor Return On Investment en is een ratio die de winst of het verlies van een investering vergelijkt met de kosten.

Het berekenen van ROI voor SEO is een van de grootste problemen waarmee de meeste SEO-professionals worden geconfronteerd. SEO-professionals hebben het voordeel van trefwoordvolumegegevens die inzicht geven in waar mensen in geïnteresseerd zijn. Andere kanalen hebben deze gegevens mogelijk niet.

Hoe jij ROI voor SEO kunt berekenen op basis van zoekwoorden die jij target

De basis voor het meeste SEO-werk begint met een trefwoordanalyse. Google en de meeste SEO-tools leveren gegevens over hoe vaak gebruikers naar specifieke termen zoeken. Deze gegevens worden het meest gebruikt voor betaalde zoekresultaten om de prestaties van advertenties te schatten, maar SEO-professionals zullen deze gegevens meestal gebruiken om hen te helpen identificeren waar de kansen liggen.

1. Voer een trefwoordenanalyse uit

Verzamel jouw zoekwoordschattingen op basis van jouw zoekwoordanalyse. Je kunt de Google’s Keyword Planner gebruiken als je een Google Ads-account hebt. Verder zijn er ook veel gratis of betaalde hulpprogramma’s die dezelfde gegevens gebruiken als de zoekwoordplanner van Google.

Kortom, alles wat jij nodig hebt, zijn de woorden waarop jij je wilt richten met hun geschatte zoekvolumegegevens. Je gegevens zouden er ongeveer zo uit moeten zien:

Keyword Data ROI met SEO zoekwoorden
Zoekwoordvolumegegevens

2. Download al jouw trefwoordgegevens

Als jij weet op welke termen jij je voor een project gaat richten, is de volgende stap om te berekenen wat het verschil zou zijn tussen jouw huidige prestatie en jouw geschatte toename.

Stel dat ik een project wil doen om termen te targeten die ‘Vashon’ bevatten. Voor dit voorbeeld doe ik net alsof ik een website bezit om bezoekers en bewoners van dit eiland (Vashon) te helpen.

Ik wil deze lijst met termen en geschat volume vergelijken met waar we momenteel voor rangschikken. Idealiter wil ik de huidige vertoningen, klikken, klikfrequentie (CTR) en gemiddelde positie zien zoals gerapporteerd in Google Search Console. De truc is om 12 maanden aan gegevens voor alle zoekwoorden te krijgen om die ROI voor SEO te bereiken. Helaas beperkt Google de gegevens voor zoekwoorden en pagina’s tot minder dan 1.000. Een oplossing hiervoor is om een tool te gebruiken die toegang heeft tot al jouw zoekwoorden en waarmee jij deze gegevens kunt downloaden.

SEMrush, BrightEdge, Conductor en andere tools waarvoor betaling vereist is, zullen jou van die gegevens voorzien. Wanneer jij echter een beperkt budget hebt, of gewoon jouw zoekwoorden wilt downloaden, kun je een gratis proefversie van Keylime Toolbox gebruiken.

3. Bereken de huidige CTR per gemiddelde positie

Download al jouw zoekwoorden en gegevens naar een CSV. Ik kopieer en plak de gegevens graag in Google Spreadsheets, zodat ik ze gemakkelijk met mijn team kan delen, maar je kunt ook Microsoft Excel gebruiken. De gegevens die voor deze oefening het belangrijkst zijn, zijn de klikfrequentie (CTR) en de positie (gemiddelde positie).

Zoekwoordgegevens click-through rate (CTR) en positie - ROI met SEO zoekwoorden
Zoekwoordgegevens click-through rate (CTR) en positie

Vervolgens gaan we een blad opzetten dat de gemiddelde CTR bevat op basis van de gemiddelde positie met behulp van de “AVERAGEIFS” -formule om de positie op te zoeken en het gemiddelde van de CTR voor alle zoekwoorden.

'AVERAGEIFS'-formule voor positie en CTR
‘AVERAGEIFS’-formule voor positie en CTR

Bij het targeten van een specifieke reeks termen (bijvoorbeeld merktermen) wil ik de gemiddelde CTR per positie voor die termen uitsplitsen. Door de ‘AVERAGEIFS’-formule te gebruiken, kunnen we ons concentreren op de gemiddelde CTR voor de specifieke positie voor elke term, inclusief ‘Vashon’.

Positie en CTR voor elke term inclusief 'Vashon'
Positie en CTR voor elke term inclusief ‘Vashon’

Dit is met name handig omdat de CTR’s van het merk voor de meeste organisaties doorgaans hoger zijn dan voor zoekopdrachten zonder merknaam.

4. Identificeer de hiaten en kansen in zoekwoorden

Nu we onze geïdentificeerde zoekwoordmogelijkheden uit onze zoekwoordanalyse hebben, moeten we kijken naar:

  • Welke zoekwoorden we momenteel rangschikken.
  • Waar we rangschikken.
  • Hoeveel vertoningen we zien.
  • Wat de CTR is.
  • En uiteindelijk hoeveel klikken.
Zoekwoordanalyse ROI met SEO zoekwoorden
Zoekwoordanalyse

In de kolommen naast ‘Volume’ heb ik de huidige klikken, vertoningen, CTR en gemiddelde positie toegevoegd. Met behulp van de SUMIF- en AVERAGEIF-formules stel ik een zoekactie in voor elke term om een beeld te krijgen van hoe elke term momenteel presteert.

Zoekwoord vertoningen
Zoekwoord vertoningen

Merk op dat dit allemaal gemiddelde cijfers per maand moeten zijn op basis van gegevens van 12 maanden. Dus jouw totalen voor vertoningen in de eerste paar posities moeten naar boven of beneden worden afgerond om overeen te komen met de “volume” -cijfers.

5. Vat jouw trefwoorden samen

Wanneer mijn trefwoordanalyse een lange lijst met trefwoorden oplevert die ik kan targeten, stel ik graag een tabblad “Samenvatting” in met behulp van de formules “SUMIF” en “AVERAGEIF” om een goed beeld te krijgen van waar kansen zullen zijn.

Samenvatting ROI met SEO zoekwoorden
Samenvatting

6. Schat klikken op basis van volumegegevens

We weten wat de geschatte vertoningen zullen zijn (uit onze zoekwoordanalyse met behulp van ‘volume’-gegevens), dus gebruiken we de’ SUMIF’-formule om de ‘geschatte vertoningen’ te berekenen.

Geschatte vertoningen berekenen
Geschatte vertoningen berekenen

In feite gebruiken we een voorgestelde gemiddelde positie om de CTR-gegevens te schatten om vervolgens te berekenen wat onze geschatte klikken zouden zijn. We weten echter niet wat de gemiddelde positie momenteel is. Dit is waar we ons gezond verstand moeten gebruiken over waar we denken dat we kunnen scoren voor deze termen.

In dit geval hebben de termen die ik wil targeten niet veel concurrentie en is de domeinautoriteit van de site waaraan ik werk behoorlijk sterk voor lokale zoekopdrachten, dus ik denk dat ik realistisch gezien de derde positie voor deze termen kan krijgen.

De geschatte gemiddelde positie
De geschatte gemiddelde positie

In onze gemiddelde CTR-gegevens krijgt de derde positie meestal een CTR van 6,7%.

CTR die hoort bij de positie
CTR die hoort bij de positie

Met behulp van de “AVERAGEIF”-formule gaan we opzoeken wat de gemiddelde klikfrequentie is voor de derde positie. Als jij weet wat jouw gemiddelde conversieratio en opbrengst per conversie is, kun je die cijfers gebruiken om de inkomsten te schatten voor het project dat jij wilt doen.

Samenvatting

Het opzetten en uitwerken van een spreadsheet met jouw huidige CTR-gegevens op basis van de gemiddelde positie, zal jou helpen bij het berekenen van jouw schattingen voor vrijwel elk project voor SEO.

ebook-4yourbrand

Meer rendement halen uit jouw website?

Alle kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan heb ik verwerkt tot een e-book waarin ik de belangrijkste aspecten van een winstgevende website bij langs ga. Heb jij hem al gelezen? 

Zoek zelf een onderwerp en leer hier alles over in de kennisbank van 4yourbrand!

Volg 4yourbrand op:

Start gesprek
1
Heb je vragen?
Kom direct in contact
Hey Hallo! 👋 Wij zijn bereikbaar via WhatsApp! Waar kunnen wij jou mee verder helpen? 🚀

Meer rendement uit jouw website halen? Ik heb hier meer dan 50 praktische tips voor je!