fbpx

Blijf op de hoogte via:

Leestijd: 3 minuten

User centered design (UCD) is een iteratief ontwerpproces waarbij ontwerpers zich in elke fase van het ontwerpproces richten op de gebruikers en hun behoeften. Welke fasen kent UCD en waarom zou jij UCD gebruiken? Ik geef jou vier voordelen van het gebruikmaken van user centered design (UCD).

UCD is een iteratief proces

Bij UCD worden gebruikers door ontwerpteams betrokken bij het ontwerpproces. In dit proces wordt gebruik gemaakt van verschillende onderzoeks- en ontwerptechnieken om voor gebruikers zeer bruikbare en toegankelijke producten te maken. Ontwerpers gebruiken een combinatie gebruikt van onderzoeksmethoden en hulpmiddelen als enquêtes en interviews. Ook worden er generatieve methoden gebruikt zoals brainstormen om inzicht te krijgen in de behoeften van gebruikers.

Over het algemeen omvat elke iteratie van de UCD-benadering vier verschillende fasen. Ten eerste proberen de ontwerpers die in teams werken de context te begrijpen waarin gebruikers een systeem kunnen gebruiken. Vervolgens worden de gebruikersvereisten geïdentificeerd en gespecificeerd. Er volgt een ontwerpfase, waarin het ontwerpteam oplossingen ontwikkelt. Het team gaat vervolgens over naar een evaluatiefase. In deze evaluatiefase wordt beoordeeld hoe goed een ontwerp zal presteren. Meer specifiek: komt het ontwerp overeen met de specifieke context van de gebruikers en worden al hun relevante behoeften voldaan? Vanaf hier maakt het ontwerpteam verdere iteraties van deze vier fasen totdat de evaluatieresultaten bevredigend zijn.

User centered design
De vier verschillende fasen van een iteratieve UCD-benadering.

UCD houdt rekening met de hele gebruikerservaring

In UCD worden de projecten op een expliciet begrip van de gebruikers, taken en omgevingen gebaseerd. Het doel van het proces is om de hele gebruikerservaring vast te leggen en aan te pakken. Wanneer jij gebruik wilt maken van UCD is het belangrijk dat jouw ontwerpteam bestaat uit professionals uit meerdere disciplines, evenals domeinexperts, belanghebbenden en de gebruikers zelf natuurlijk. Deskundigen kunnen de gemaakte ontwerpen evalueren aan de hand van ontwerprichtlijnen en criteria. Tip: houd hierbij twee cruciale punten in gedachten:

  1. Betrek gebruikers bij de evaluatie om de volledige gebruikerservaring te optimaliseren.
  2. Controleer het gebruik op de lange termijn.

“User centered design means understanding what your users need, how they think, and how they behave – and incorporating that understanding into every aspect of your process.”

– Jesse James Garrett

Investering in UCD loont

Wanneer jouw ontwerpteam de gebruikers in elke fase van het ontwerpproces brengt, investeer jij jouw inspanningen en andere middelen in een krachtige manier om erachter te komen wat goed werkt, wat niet en waarom. Jij kunt jouw gebruikers gebruiken als vroegtijdige waarschuwing om ontwerpen te corrigeren en te verfijnen. Gebruikers kunnen veel aspecten blootleggen – positieve en negatieve – die jouw team misschien over het hoofd heeft gezien met betrekking tot essentiële gebieden als bruikbaarheid en toegankelijkheid. Daarom is het zo belangrijk om te begrijpen hoe krachtig de voordelen zijn van een gebruikersgerichte ontwerp-aanpak (UCD).

Vier manieren waarop UCD loont:

  • Wanneer de gebruikers nauw betrokken zijn, zullen producten waarschijnlijk beter voldoen aan de verwachtingen en vereisten van gebruikers. Dit leidt tot meer omzet en lagere kosten voor klantenservice.
  • Systeemontwerpers maken producten op maat voor mensen in specifieke contexten en met specifieke taken, waardoor de kans op situaties met een hoog risico op menselijke fouten wordt verkleind. UCD leidt tot veiligere producten.
  • Door ontwerpers in nauw contact te brengen met gebruikers, ontstaat er een dieper gevoel van empathie. Dit is essentieel bij het creëren van ethische ontwerpen die de privacy en de kwaliteit van leven respecteren.
  • Door zich te concentreren op alle gebruikers van een product, kunnen ontwerpers de diversiteit van culturen en menselijke waarden herkennen via UCD – een stap in de goede richting naar het creëren van duurzame bedrijven.

Hopelijk heb je nu een duidelijk beeld gekregen van user centered design (UCD); wat het inhoudt en wat het voor jou kan betekenen. Wil je meer weten? In onze categorie: branding vertellen we nog meer over design en uitstraling!

ebook-4yourbrand

Meer rendement halen uit jouw website?

Alle kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan heb ik verwerkt tot een e-book waarin ik de belangrijkste aspecten van een winstgevende website bij langs ga. Heb jij hem al gelezen? 

Zoek zelf een onderwerp en leer hier alles over in de kennisbank van 4yourbrand!

Volg 4yourbrand op:

Start gesprek
1
Heb je vragen?
Kom direct in contact
Hey Hallo! 👋 Wij zijn bereikbaar via WhatsApp! Waar kunnen wij jou mee verder helpen? 🚀

Meer rendement uit jouw website halen? Ik heb hier meer dan 50 praktische tips voor je!