fbpx

Blijf op de hoogte via:

Leestijd: 9 minuten

Work-life balance. Een veel besproken onderwerp en een doel van velen. Het creëren van de gezonde balans in ons werk en privé leven. Maar hoe krijgen we dit voor elkaar? Of je nou werknemer of ondernemer bent: het vinden van de juiste work-life balance (oftewel ‘werk-privébalans’ in het Nederlands) blijkt erg lastig in de tijd waar we nu in leven. We combineren alles en nemen werk tegenwoordig zelfs mee naar huis.

Je wekker gaat.. Het is maandagmorgen. Heb jij zin in de dag/week? Deadlines, afspraken, doelstellingen, presentaties. Er staat weer van alles op de planning. Als je voor een groot deel niet tevreden bent met jouw dagelijkse activiteiten is het van belang dat je op zoek gaat naar een betere work-life balance.

Definitie work-life balance:

De definitie van de balans tussen werk en privé is erop gericht om een ideale balans te vinden tussen iemands beroeps- en privéleven. Een work-life balance is een concept waarin het maximale geluk van een ondernemer (of werknemer) als brandstof leidt tot productief en bevredigend werk, waarvoor zowel werkgever als werknemer verantwoordelijk zijn.


Work-life balance, een gezonde levensbalans:

Om een gezonde balans te vinden spelen een paar factoren een grote rol. Hier zal ik wat dieper op ingaan.

Work-life balance werk privé balans

Productief en efficiënt werken

Velen denken pas tevreden te zijn wanneer ze optimaal zichtbare en waardevolle resultaten opleveren. Ze willen de hele dag ‘productief’ zijn. Ik zal je uit deze gedachtegang helpen. Niemand kan dat.

In mijn optiek is productief werk niet alleen de maximale prestatie leveren, maar vooral de hoeveelheid waardevolle taken die optimaal zijn voor jou waarbij je rekening kan houden met andere factoren. Productief werk bestaat uit de juiste hoeveelheid van zowel leuke als belangrijke taken.

Daarentegen kunnen saaie en niet uitdagende taken zorgen voor improductiviteit en een negatieve invloed hebben op iemand zijn privé leven, wanneer diegene dit mee naar huis neemt.

Veel op de planning hebben is goed, maar zet niet te veel druk op jezelf. Maak desnoods een toegankelijkere planning die makkelijker te volbrengen is, zodat je achteraf nog extra kunt doen en altijd voldoening haalt. De balans tussen werk en privé (work-life balance) hangt daarom grotendeels af van de kwaliteit van het werk en de tevredenheid daarbij.

Waardering

De meeste mensen hebben behoefte aan waardering voor zichzelf en voor hun werk om zich positief te kunnen voelen en identificeren in het werkveld. Iedereen wil waardig worden gezien en behandeld.

Tip: probeer dit eens bij de mensen om je heen en zie wat je terug krijgt.

Enthousiasme is namelijk besmettelijk. Wanneer jij aardig en liefdevol handelt naar je medemens en een positieve vibe inbrengt is de kans groot dat je dit terug zal krijgen.

Er zijn twee typen mensen. Ik noem ze de energie-vreters en de energie-brengers. Je kent ze wel. De een kan de sfeer totaal verpesten wanneer deze de vergadering binnenkomt en de ander maakt er een feestje van. Dit heeft enorme invloed op hoe de rest zich voelt. Welke van de twee ben jij?

Work-life balance - plezier op je werk

Flexibele werkuren en structuur

Thuiswerken wordt steeds populairder. Het biedt de mogelijkheid om vanuit huis te werken met alleen een werkende computer en een internetverbinding.

Voordelen van thuiswerken:

  • Zonder reistijd heb je meer vrije tijd
  • Je kan vaak genieten van een meer ontspannen werkomgeving zonder bepaalde regels (dresscode, kantoorlawaai etc.)
  • Ouders hebben de mogelijkheid om meer tijd door te brengen met hun partner of kinderen, zolang ze maar voldoende betrokken blijven bij hun werk.

Valkuilen van het thuiswerken zijn wel dat mensen thuis veel prikkels en afleidingen hebben van hun privé, wat weer kan zorgen voor improductiviteit. Zelfreflectie en discipline is belangrijk. Niet voor iedereen is dit de beste optie.

Een wat eenvoudigere methode om dit evenwicht te bereiken is met flexibelere werktijden. Hoe meer ruimte we hebben in onze begin- en eindtijden, afspraken, pauzes (sporten tussendoor) en ga maar door, hoe beter we ons beroepsleven kunnen aanpassen aan ons privéleven. Vooral als jij je werk veel op schermen moet uitoefenen is het belangrijk om daar soms even afstand van te nemen. Er wordt gezegd dat je per 30 minuten dat je zit achter je laptop 5 minuten pauze moet nemen (door bijvoorbeeld even rond te lopen o.i.d.).

Sociale contacten

De sociale contacten op het werk worden natuurlijk ook steeds minimaler, wanneer iedereen gaat thuiswerken. Grappig is dat collega’s en zakenpartners bij velen worden gezien als de ‘tweede familie’, omdat ze zoveel tijd samen doorbrengen. Sociale contacten zijn belangrijk voor een goede work-life balance. Niet alleen in je privéleven, maar ook op het werk.

De basis is niet alleen om samen met collega’s en zakenpartners te werken, maar eerder met mensen bij wie jij je prettig voelt. Mensen die jou stimuleren en enthousiasme bijbrengen. Hier moet je hier bewust van zijn. Je moet energie krijgen van de mensen om je heen, want je wilt natuurlijk niet met tegenzin aan het werk gaan. Onthoud wat ik vertelde over de energie-vreters en de energie-brengers :). Als de sociale werkomgeving hieronder lijdt, heeft dat ook een negatief effect op de persoonlijke energie die je meeneemt in je privéleven.

Work-life balance - voldoening uit je werk

Zorg dat je blijft ontwikkelen

Een wijze man vertelde mij ooit dat de twee belangrijkste aspecten voor voldoening en zelfverzekerdheid gebaseerd zijn op hoe jij jezelf dagelijks ontwikkeld en hoe veel mensen jij verder kan helpen met hetgeen wat je doet. Sindsdien streef ik hier elke dag naar.

Persoonlijke ontwikkeling is uitermate belangrijk om verder te groeien in ons leven. Knowledge is power! Lees boeken, leer alles over het leven en over je vakgebied, ontdek de wereld. Hoe jij jezelf ontwikkeld speelt een belangrijke rol in de balans tussen werk en privé.

Vrienden en familie

Velen halen hun geluk uit hun gezin, familie en vrienden. Alleen kunnen deze factoren ook negatieve invloeden hebben. De exacte elementen van een goed, gezond gezinsleven en een goede band met familie en vrienden zijn lastig uit te leggen. Dit is erg persoonlijk en werkt voor iedereen weer anders.

Daarbij heb je wel veel mogelijkheden om samen goede voorwaarden te creëren en uit liefde naar elkaar te handelen voor zowel een volwaardig gezinsleven als andere relaties. Het is belangrijk om jouw vriendschappen en relaties goed te onderhouden. Zowel tijdens als buiten het werkveld, iedereen heeft behoefte aan sociale contacten.

Liefdesleven

Een liefdes partner kan veel positieve gevoelens en energie geven. Dit is erg vergelijkbaar met familie en vrienden. Voor deze factor wil ik daarom vooral even inzoomen op de personen die single zijn. Als je niet kunt omgaan met de eenzaamheid en (seksuele) frustratie die doorgaans gepaard gaan met een mislukt liefdesleven, zou dit de balans tussen werk en privé erg kunnen aantasten.

Als werk een TE grote plaats inneemt en je liefdesleven in gevaar brengt, kan dit gevolgen hebben voor je emotionele welzijn. Aan het einde van de dag heeft iedereen iemand nodig.

Hobby’s en interesses

Het is belangrijk om naast (of in combinatie met) jouw werk andere hobby’s of interesses te hebben. Stressvol werk kan iemand vaak te uitgeput achterlaten om na het werk nog hobby’s of interesses na te willen streven. De meesten hebben naast hun werk wel een aantal favoriete bezigheden, maar ook tijdens het werk is het belangrijk om hobby’s of interesses te delen. Dit versterkt de sociale dynamiek binnen een werkveld. Gedeelde interesses doen wonderen voor relaties.

Het is daarbij ook belangrijk om te onthouden wat ik hierboven vertelde over vriendschappen. Zoek iets wat goed bij je past! Je kunt veel voldoening en plezier halen uit het nastreven van hobby’s en interesses.

Sporten en gezond eten

Goed zorgen voor je lichaam is misschien wel het allerbelangrijkste wanneer jij je gezonder en fitter wilt gaan voelen. Dit zal ook leiden tot betere prestaties. Het is namelijk bewezen dat lichaamsbeweging een essentiële rol speelt bij zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

Vaak vergeten we dit soort dingen tijdens onze drukke weken. Dan nemen we even een snelle snack of we slaan de sportschool over. Echter, wanneer wij dit doen zorgt het alleen maar voor meer druk en stress. Daarbij is sporten een super goede uitlaatklep. Wees dus bewust van wat je in je lichaam stopt en blijf in beweging hoe druk je leven soms ook is!

Work-life balance - zorg goed voor jezelf

Goede slaap

Hetzelfde verhaal geldt voor een goede nachtrust. Dit is vaak een onderschatte factor. Slaaptekort kan leiden tot slechte prestaties, stemmingswisselingen, verhoogde fysieke gevoeligheid en vele andere risico’s. De slaap van een persoon is vaak een goede indicatie van de balans tussen werk en privé. Het is dan ook niet gek dat veel psychologen en artsen een gezonde slaap zien als een sleutel voor een gelukkig en gezond leven. 

Gezonde slaap is een complexe kwestie en kan vaak niet meteen eenvoudig opgelost worden. Daarbij kunnen bijna alle factoren in het beroeps- en privéleven zowel een positieve als een negatieve invloed hebben op de slaap.

Veel mensen hebben moeite met inslapen vanwege hun eigen zorgen op het werk, terwijl anderen zelden vredig kunnen slapen vanwege de stress van hun privéleven. Afgezien van de andere individuele fysieke en mentale factoren zoals voeding, lichaamsbeweging en mentale gezondheid, spelen invloeden zoals omgeving en social media vaak een grote rol in het type en de duur van rust.

Relaxen en zelfreflectie

Soms heb je even rust nodig. Deze factor hangt natuurlijk grotendeels af van hoe jij ontspanning ervaart en hoeveel jij hiervan nodig hebt. Velen genieten vaak van hun zakelijk en persoonlijke leven, maar hebben nog steeds moeite om echte rust te vinden. We proppen onze dagen helemaal vol, waardoor er geen tijd is om goed uit te rusten. Terwijl het erg belangrijk is om soms even tot rust te komen en stil te staan bij je eigen gevoelens en actuele bezigheden. 

Stel jezelf een aantal vragen: ben ik echt waar ik wil zijn? Wat zijn mijn dromen en doelen? Wat heb ik al bereikt? Waar ben ik bang voor? Waar word ik blij van?

Sommigen kunnen deze tijd gebruiken tijdens het sporten, terwijl anderen misschien echt een plek nodig hebben waar ze even volledig kunnen uitschakelen. Met dit in gedachten wordt meditatie een steeds populairdere spirituele oefening die iemand in staat stelt om hun gedachten te verzamelen en na te denken over belangrijke vragen.

Zoeken naar een work-life balance of is de juiste combinatie belangrijker?

Balans betekend evenwicht. Hetzelfde gewicht aan beide kanten van de weegschaal. Toch is het helemaal niet zo simpel. Waar deze twee werelden vroeger makkelijk gescheiden te houden waren en je deze dus goed met elkaar kon balanceren, is dat nu meestal niet meer zo.

Tegenwoordig zijn we veel flexibeler in ons werk, daarom lopen werk en privé nog wel eens door elkaar. Denk bijvoorbeeld aan sporten tijdens werktijd om daarna in de avond nog even wat werk af te maken. Het is dus eigenlijk meer zoeken naar de juiste combinatie van werk en privé dan een precieze balans. Dit is voor iedereen weer anders. Hieronder een leuke uitleg over work-life balance van Jeff Bezos:

Stel regels voor een betere ‘work-life’ balance

Als je het soms lastig vind werkt het ook goed om regels met jezelf te maken. Maak bijvoorbeeld een beter onderscheid tussen het weekend en de doordeweekse dagen. Ga standaard op maandag en woensdag sporten. Of plan elke maand een vaste date-night in met je vrienden of partner. Als je veranderingen aan wilt brengen is discipline erg belangrijk. Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Bewustwording is de eerste stap.

Een taak tegelijk. Zorg voor zo min mogelijk afleiding.

De grootste afleider zijn onze mobiele apparaten. Onze telefoon houdt ons de hele dag up-to-date. Wanneer jij je geluid en/of trillingen aan hebt staan wordt je snel uit je focus gehaald. Dit zorgt er voor dat je taken veel minder snel en goed af kunt ronden, waardoor jij achteraf weer minder voeldoening haalt uit je dagen. Dit is zonde. Zet je notificaties uit wanneer je aan het werk bent!

Work-life balance, de conclusie

Je hebt het meeste invloed op jezelf en het minst op een ander. Het leven is prachtig, maar wees dus bewust van wat je doet en hoe het met je gaat. Grijp op tijd in. Als je niets tegen je interne stressfactoren doet kan dit leiden tot een burn out.

Tip: leer om vaker ‘nee’ te zeggen

Nee zeggen tegen een ander is soms ja zeggen tegen jezelf. In ons leven komt er nogal veel op ons af. We leggen veel te veel op ons bordje en hebben achteraf soms helemaal geen zin in taken waar we toch ‘ja’ op hebben gezegd. De kracht van het nee zeggen wordt aardig onderschat. Probeer het eens!

ebook-4yourbrand

Meer rendement halen uit jouw website?

Alle kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan heb ik verwerkt tot een e-book waarin ik de belangrijkste aspecten van een winstgevende website bij langs ga. Heb jij hem al gelezen? 

Zoek zelf een onderwerp en leer hier alles over in de kennisbank van 4yourbrand!

Volg 4yourbrand op:

Start gesprek
1
Heb je vragen?
Kom direct in contact
Hey Hallo! 👋 Wij zijn bereikbaar via WhatsApp! Waar kunnen wij jou mee verder helpen? 🚀

Meer rendement uit jouw website halen? Ik heb hier meer dan 50 praktische tips voor je!